Persoonaton koti?

31. tammikuuta 2017


Kodin sisustus - tuo jokaiselle niin henkilökohtainen mutta myös paljon eriäviä mielipiteitä tuova aihe. Ehkä siksi se juuri puhututtaakin; jokaisella on oikeus omaan näkemykseensä ja mielestäni rakentavassa, hyvässä hengessä käydyt sisustukseen liittyvät keskustelut voivat olla hyvinkin mielenkiintoisia ja antoisia.

Näkökulma, josta itse intouduin nyt kirjoittamaan, on niin sanottujen "blogikotien" samanlaisuus ja voiko niistä puhua millään muotoa persoonallisina? Kipinä aiheen käsittelyyn tuli viime postaukseen tulleista kommenteista, joissa muutama lukija kirjoitti harmitelleensa, kuinka inspiraatiota etsiessä useissa blogeissa nähdyt sisustukset toistavat liikaa toisiaan vailla persoonallista ilmettä. Ymmärrän hyvin tämän turhautumisen; olenhan myös itse pistänyt merkille saman ilmiön ja varmasti omalta osaltani "syyllistynyt" siihen myös itse. 

Kun rupesin pohtimaan asiaa laajemmin, mieleeni tuli neljä eri perspektiiviä, miksi samantyyppinen sisustus saattaa viehättää useita suomalaisia ja mitkä seikat saattavat siihen osaltaan myötävaikuttaa. Omat näkemykseni eivät tokikaan ole niitä ainoita oikeita, vaan ajatusten virtaa, joista voi keskustella myönteisessä ja ystävällisessä hengessä. Sattumoisin satuin myös viime viikolla lukemaan lahjakkaan Home Via Lauran kirjoituksen samasta aiheesta nimenomaan bloggaajan näkemyksestä. Laura otti kirjoituksessaan tosi kivasti huomioon lukijat ja tyylilleen uskollisena kirjoitti laadukkaan, mielenkintoisia havaintoja sisältävän postauksensa. Jos et ole sitä vielä lukenut, pääset sen lukemaan tästä. 


Ensimmäisenä näkökulmana rupesin pohtimaan, mikä määrittää persoonallisen kodin - onhan personallisuus laaja käsite.

Usein persoonallisesta kodista tulee mieleen värikkäät tekstiilit, itsetehdyt tai -tuunatut huonekalut, toisistaan poikkeavien kuosien yhdisteleminen tai kovin runsas sisustus. Voisiko kuitenkin kotiin liittyvä persoonallisuus tarkoittaa myös muutakin, kuin toisista tyyleistä vahvasti erottuvaa tai silmiin pistävää sisustusta?

Minulle persoonallinen koti merkitsee oman persoonallisuuden näkymistä kodin sisustuksessa, vähän samoin kuin vaikkapa pukeutumisessanikin. Koska olen luonteeltani rauhallinen -samoin kuin aviomieheni- ja tarvitsen ympärilleni rauhallisia ja seesteisiä elementtejä, minulle värien täyttämä koti saisi oloni levottomaksi - kun taas joku toinen sisustaja ei voisi elää ilman värejä. Omaan persoonallisuuteni sopiva kodin sisustus onkin siksi selkeälinjainen, yksinkertainen ja neutraalien värien kyllästämä. Heikki on antanut minulle vapaat kädet kodin laittoon ja nyt on jo pitkän aikaa näyttänyt siltä, että kotimme tyyli sulautuu aina vain pelkistetymmäksi ja yksinkertaisemmaksi.

Meidän kodistamme kylläkin löytyy muutamia niin sanottuja "tusinatuotteita", joita myös muiden bloggaajien kodit pitävät sisällään. Mainittakoon esimerkkinä vaikka Hayn tarjotinpöytä, Stringin Pocket-hylly ja Desenion julisteet. Miksi on näin ja sulkeeko samanlaisten koriste-esineiden tai huonekalujen omistaminen pois persoonallisuuden?

Aika. Blogeja on osuvasti verrattu aikakauslehtiin, joissa yksi postaus on ikään kuin yksi lehtiartikkeli. Kun lukija lukee lehtiartikkelin esimerkiksi keväisestä kattauksesta, harva jutusta inspiroitunut kuitenkaan ajattelee, että artikkelin kirjoittajan kaikki ajatukset pyörivät vain tuon yhden kattauksen ympärillä. Sama pätee useimmissa blogeissa. Kun sisustusbloggaaja kirjoittaa jutun esimerkiksi kodin toimivasta työpisteestä, hän on saattanut pohtia sitä vain kirjoittamaansa käyttämän ajan verran. Koska elämässä on muutakin kuin tuo työpiste, on hän saattanut poimia jo valmiiksi toimivaksi todetuista ratkaisuista ne omaa silmää miellyttävät, joita muidenkin blogeissa saattaa näkyä. Näin on käynyt meillekin.

Jos aikaa olisi elämässä rajattomasti, oma työpöytäni olisi itse tehty ja täysin uniikki, huolella suunniteltu ja materiaalit metsästä haettu. Koska tällaisen väkertämiseen ei nyt tällä hetkellä ole yksinkertaisesti aikaa (eikä lähellä olevaa paikkaa) päädyin useissa blogeissa nähtyyn ja ehkä tylsältäkin kuulostavaan Ikea-ratkaisuun, joka kuitenkin täyttää tarkoituksensa työpöytänä. Ei mikään ainutlaatuinen vaihtoehto, mutta toimii meillä. Ja toisaalta, vaikka pöytä on sama kuin useilla, sen muodostama kokonaisuus sen ympärillä olevien asioiden kanssa on oman näköiseni. Tämä vain yhtenä esimerkkinä.

Toisaalta on myös käynyt niin, että toisten kodissa hyvältä näyttävä tuote ei ole lainkaan istunut meille. Näin kävi esimerkiksi Design House Block-valaisimen kanssa, joka oli kotiimme aivan liian kolkko. Nyt sen tilalla on Anttilan valaisin, joka on paitsi käytännöllisempi, myös kodikkaampi. Samoin Ikean Lappljung Ruta-matto alkoi lopulta vilisemään silmissä ja nyt sen tilalla on ihan tavallinen, yksivärinen matto.
Kulttuuri. Meidät suomalaiset tunnetaan yleisesti ottaen tunnollisina, aitoina ja sanansa pitävinä kansalaisina. Esimerkiksi työntekijöinä meidät usein mielletään täsmällisinä, luotettavina ja oma-aloitteisina. Edellä mainitut piirteet ovat osa kulttuuriamme, osa identiteettiämme. Pidämme usein myös samoista asioista, kuten ruisleivästä, sinapista ja kahvista. Harvaa ruisleivän syöjää moititaan kuitenkaan persoonattomuudesta, joten miksi emme saisi pitää samoista asioista myös sisustuksen saralla?

Kulttuuriimme liittyen aihetta voisi vielä lähestyä kysymällä, mikä yleensä saa samanhenkiset ihmiset kokoontumaan yhteen, jakamaan ajatuksia yhteisistä mielenkiinnon kohteista, nauramaan samoille vitseille tai jotkut jopa käymään Hulluilla päivillä vain sen vuoksi, että voisivat kulkea kaupungilla keltainen kassi kädessään? Yhteenkuuluvuuden tunne. Voisiko tämäkin siis osaaltaan selittää, miksi monissa kodeissa toistuvat samat sisustukselliset ratkaisut? Rajansa toki tässäkin. Lauran mainitsema esimerkki kodin sisustuksen kopioimisesta sen vuoksi, että voisi elää jonkun toisen elämää, on aika hämmentävä ja mielestäni jopa pelottava. Mutta varmaan näinkin on voinut tapahtua.


Kuten rivit tässä postauksessa osoittavat, kodin sisustukseen vaikuttavia tekijöitä voi lähestyä monelta eri näkökulmalta ja aihe voi olla loppujen lopuksi hyvinkin syväluotaava. Silti näiden aiheiden tarkastelujen jälkeen jotkut saattavat edelleen pitää blogeissa näkyviä koteja samoista muoteista tehtyinä ja toistensa kopioina. Kuten alussa todettua, jokainen saa ilman muuta pitää oman näkemyksensä ja mielipiteistä tuskin kannattaakaan lähteä kiistelemään. Kiistelyn sijasta kaikesta voi kuitenkin keskustella ja nyt olisikin mukava lukea teidän näkemyksiänne aiheesta.

Pystyttekö te inspiroitumaan blogeissa näkyvistä kodeista? Mikä tekee teidän mielestä kodista persoonallisen ja mitä asioita te pidätte kodin sisustuksen kannalta merkityksellisinä?

20 kommenttia:

 1. Mahdottoman hyvin kirjoitettu aiheesta 😍 ae että! Todella upea kirjoitus ❤

  Itselle persoonallisuus kotona merkitsee esimerkiksi jotain itsetehtyä tai perittyä tms. Jota ei sitten välttämättä muiden kodeissa ole. Se voi olla suurta tai pientä. Yksi tai useampi. Niillä on kuitenkin eri tarinansa vaika kodissa sitten olisi jotakin 'blogi tuotetta' myös. Myös ehkäpä persoonallinen asettelu tms. Voi tehdä persoonallisuutta 🤗

  Mukavaa iltaa Jenna ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, tämä postaus hautui pitkään mielessäni ja ahersin sen parissa kolme päivää. Kiva, että lopputulos miellytti! ☺️

   Teidän kotianne voi hyvästä syystä luonnehtia persoonallisena juuri sen takia, että se on aivan oman näköisensä ja niin useaan koriste-esineeseen ja huonekaluun sisältyy joku tarina! ❤️

   Poista
 2. Kiva ja ajankohtainen postaus! Itse saan kovastikin inspiraatiota blogikodeista enkä pelkästään niistä joiden tyyli vastaa omaani. Persoonallinen sisustus syntyy minusta siitä että koti on vahvasti asukasta näköinen ja sisältää esineitä jotka kertovat jonkin tarinan siitä mistä asukas on kiinnostunut tai mikä hänelle nimen tärkeää. Minusta kodin ei toisaalta tarvitse edes olla erityisen persoonallinen ollakseen inspiroiva ja kaunis ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä huomioita, kiitos! Minulle on käynyt samoin esimerkiksi sinun kauniin blogisi kautta: vaikka kotimme tyylit poikkeavatkin toisistaan, niin tapasi pedata sänky, asetella verhot ja torkkupeitto, loihtia kattauksia ja tehdä eteisen säilytyksestä toimiva on innostanut ja inspiroinut minua! ❤️

   Poista
 3. En ole mikään sisustusintoilija, vaikka tykkäänkin vaihdella kotiini verhoja tai sohvatyynyjä. Miulle tärkeintä sisustuksessa on kodikkuus. Tietty lämpö, valokuvat, ne itselle tärkeät esineet ja jopa lapsen lelut. Kotona saa näkyä elämä. Monet sisustusblogien kuvat ovat kyllä kauniita, mutta niistä puuttuu mielestäni monesti se kodikkuus. Mutta me kaikkihan voimme kokea kodikkuuden eri tavalla. Silti ihailen kauniita ja seesteisiä koteja, arvostan, kun kotia jaksetaan laittaa, mutta minun kotini on minun näköiseni. Ei kovin persoonallinen tai kalliilla maulla sisustettu, mutta se on koti meidän perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiti ajatuksistasi, teidän kotinne onkin todella kodikas ja kaunis! Ja ihanaa, kun siellä näkyy elämä!
   Elämä saa todellakin näkyä kodissa ja myönnän, että välillä pingotan sen suhteen liikaa esimerkiksi siivouksen kanssa. Kerran kun jätin sängyn petaamatta, mieheni totesi, että: "Ihanaa, kun jätit sängyn kerrankin petaamatta ja otit iisisti." Hah! 😄

   Poista
 4. Minusta persoonallisuus ei merkitse vain runsautta, värikkyyttä tai erikoista sisustusta. Persoonallinen koti on silloin, kun se on asujiensa näköinen. Seinällä voi olla esimerkiksi oma tekemää taidetta tai muutama rakas valokuva. Joku huonekalu voi olla perintö isovanhemmilta tai kirppislöytö. Jos tykkää suoraviivaisesta ja yksinkertaisesta, niin silloin kodin sisustus on suoraviivainen ja yksinkertainen. Persoonallisuutta omassa kodissaan voisi hyvin miettiä tältä kantilta: jos kukaan ei tietäisi, että juuri sinä asut kodissasi, niin ilmentääkö koti sinua jotenkin? Onko siellä omaan persoonaan sopivia asioita, kenties lempivärejä, valokuvia tai taidetta. Vai toistuuko siellä vain ne samat elementit, kuin sadassa muussakin kodissa. Voisiko siinä asua kuka tahansa, jolla on sama sisustusmaku?
  Mielestäni "blogikoti" käsite on ihan hyvä, koska niin moni bloggaaja tuo kotiinsa jonkun sisustuselementin vain siksi, että se on nyt "muodissa". Blogin saa mielenkiintoiseksi niin, että esittää massasta poikkeavia sisustusratkaisuja, omia ideotaan; sekä tuo persoonallisesti esille kotiaan kuvien avulla. Koska ne tavanomaiset ratkaisut ovat esillä jo tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Todella suuri kiitos jättämistäsi näkökulmista todella hyvistä vinkkeleistä! Koin erityisen ahaa-elämyksen ajatuksestasi, mitä koti kertoo sen asujasta jos asuja ei ole paikalla. Aivan mahtava perspektiivi, kiitos! Totesin myös, että läheisten ihmisten valokuvia voisi lisätä enemmän omaan sisustukseemme. Kiitos sinulle, olit todella pohtinut kommenttiasi ja se tuo varmasti iloa monile sen lukijalle!

   Poista
 5. Hei, tämä oli mahtava postaus. Jouduin lukemaan muutamaan kertaan läpi, koska oli niin "painavaa tekstiä" :) Olet aivan oikeassa siinä, että myös persoonaton koti voi olla persoonallinen asukkaalleen. Itsekin haluan kotiini neutraaleja värejä (musta, valkoinen, harmaa), joihin on helppo lisätä tehostevärejä vuodenajan/fiiliksen mukaan.  Ja ehkä blogit tosiaan ovat tämän ajan aikakausilehtiä, joista otetaan mallia. Myös eri trendit määrittää paljonkin sitä, mitä esim. sisustuskaupoissa/huonekaluliikkeissä on tarjolla. Pystyn inspiroitumaan joistakin blogeista, toisista taas en.  Joistakin blogeista huomaa selkeästi, että blogin pitäjällä ei ole omaa makua/ideoita, vaan kaikki ideat on kopioitu toisilta. Mielestäni kodista tekee persoonallisen se,  että sisään astuessa voi aistia, minkälaisia ihmisiä kodissa asuu. Karkeasti sanottuna niin esim. matkustelevilla asukkailla on esillä tärkeitä matkamuistoja/kuvia/esineitä. Musikaalisilla asukkailla on esillä soittimia tms. Oli sisustus sitten, minkälainen tahansa, niin tärkeintä on, että asukkaat rakastavat kotiaan ja viihtyvät siellä, muiden mielipiteistä viis :)
  T. Anne

  Ps. On aivan ihanaa, kuinka vastaat jokaiselle kommentoijalle henkilökohtaisesti, ja olet selvästi pohtinut vastaustasi pitkään. Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anne! Tosi kiva kun tykkäsit, näit todella vaivaa sen lukemiseen ja jätit vielä pitkän, ajatellun ja syvällisen kommentin.

   Todella hyviä havaintoja sinulla ja nautin niiden lukemisesta. Määritelmäsi persoonallisesta kodista oli mielestäni todella osuva ja koti voi todellakin parhaimmassa tapauksessa henkiä sen asujista. Sain kommentistasi myös idean toteuttaa kotipostauksen mieheni näkökulmasta, eli miten hänen persoonallisuutensa näkyy erityisesti musiikin saralla kodissamme. Blogissani kun ei ole aiemmin näkynyt kuvia hänen sähkörummuistaan ja poppilaitteista, mutta ehkä vihdoin olisi aika. :)

   Ja kiitos kovasti kiitoksista kommenttien vastaamisen suhteen. Minusta on aina arvostettavaa, kun lukijat näkevät vaivaa jättääkseen ajatuksiaan kommenttikenttään ja olisi todella epäkohteliasta jättää niihin vastaamasta - aivan kuin toisten näkökulmia ei arvostettaisi ja ne voisi jättää vain ilmaan leijumaan. Tosin edellisen postauksen kohdalla mietin vastauksiani jo liian pitkään ja ihan hävetti palata niihin vasta usean päivän jälkeen. Joten, minulla on vielä petraamista. Mutta KIITOS! <3

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus! Kyllä itse saan ideoita blogeista ja myös sisustuksen suhteen. Itseäni harmittaa kun niin kovasti ja helposti arvostellaan toisen sisustusta. Jokainen koti on persoona. Vierailin juuri kahdessa kodissa ja ne oli niin samanlaiset kuin vain ystävyksillä voi olla. Mutta, hyvin persoonalliset. Persoonallisuuden tekee asukkaat, samoin kuin kodeista huokuu onnellisuus tai onnettomuus. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit. Kiitos!
   Tuo on hyvä pointti; kukaan tuskin haluaa puketumistaankaan arvosteltavan saatika vielä henkilökohtaisempaa aluetta, kuten kotia. Mielipiteitä voi toki vaihtaa mut arvostelun soisi jätettävän kokonaan sikseen. Kaikilla kun on oma liikkumavapaus kodin laiton suhteen. Ja hyvä määritelmä kodin persoonallisuudelle!

   Poista
 7. Upea kirjoitus! Ihanaa päivää <3 Ps. teillä on kaunis koti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukavaa, että tykkäsit Jaana! Aihe on yllättävän moniulotteinen, kun sitä alkaa pohtimaan. :)

   Poista
 8. Näitä asioita olen miettinyt myös itse jo oikeastaan aika kauankin aikaa. Ei minua haittaa, että tykkään samanlaisista asioista/esineistä kun muut. Kyllä täälläkin on varmasti monta sisustusratkaisua, jotka olen löytänyt juuri blogeja tai lehtiä selailemalla. Ihania sisustusjuttuja on vaikka kuinka paljon. Silti niistäkin vain osan haluaa itselleen ja suurimmasta osasta vain haaveilee :) Meidän kodissa näkyy myös se, ketkä täällä asuvat. Meillä persoonallisuutta sisustukseen tuo mm. valokuvat, perityt esineet ja astiat ja kirjat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana ajatus, että kodistanne näkyy, ketkä siellä asuvat ja se tekee kodista varmasti aivan uniikin ja omanlaisensa. Tosi kiva kun osallistuit keskusteluun, kiitos Ruut ajatukisstasi! <3

   Poista
 9. Olipa tosi mielenkiintoinen aihe! Tällaista keskustelua olen kaivannut täällä Suomen blogimaailmassa.
  Valitettavasti täytyy myöntää, että nykyään suomalaisista blogeista on vaikea löytää inspiraatiota, koska monet blogit muistuttavat toisiaan niin paljon. Niin monessa blogissa toistuvat samat keittiöntuolit, matot, lamput, kynttilätuikut, taulut jne. Niin miten siitä inspistä voi saada? Mielestäni persoonallinen koti on sellainen, joka on sisustettu sydämellä; eikä menty "helpointa" reittiä ja valittu samat huonekalut yms. kuin monissa blogeissa näkyy.
  Totta kai Suomessa on myös blogeja, jotka ovat persoonallisia. Esim. juuri sinun blogi, joka on mielestäni persoonallinen ja raikas ihan jo näiden blogitekstien perusteella! Niistä huomaa, että olet panostanut teksteihin ja ne ovat mukaansatempaavia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että pystyin vastaamaan toiveeseesi! :)

   Kyllä se varmasti näin on, että monen kodin tyylit kohtaavat toisensa välillä jopa identtisestikin. Ja kun lukija inspiraatiota kaivatessaan etsii jotain poikkeavaa, niin turhautuuhan siinä kun etsinnät eivät tuota tulosta. Toki ulkomaiset blogit arjoavat eri tyylejä ja persoonallisia ideoita, mutta ehkä tänne Suomeenkin kaivattaisiin lisää vaihtelua. Siinä muuten olisikin jollekin aloittelevalle bloggaajalle kiva idea; luoda jotain uutta ja samalla vaikuttaa blogigenreen uudella inspiraatiolla! :)

   Mukava kuulla, että pidät blogiani persoonallisena ja raikkaana. Aivan ihana luonnehdinta, kiitos! Tällä viikolla sain toteutettua kaksikin eri sisustusideaa, jotka toivottavasti koetaan erilaisina ja persoonallisina sisustusratkaisuina. Välillä minusta muuten tuntuu, että sanavarastoni on todella köyhä ja kirjoitustapani sen mukainen. Mutta ihana kuulla, että pidät. Sain palautteestasi jälleen uutta puhtia bloggaamiseen! Kiitos!

   Poista
 10. Hyvä postaus! Toisinaan joidenkin tuotteiden viehättävyys on laskenut silmissäni jos olen bongannut sen monesta blogista. Mutta jos joku tuote todella ihastuttaa, niin en anna sen häiritä että löytyy monen muunkin luolta. Koska persoonallisuus tosiaan tarkoittaa myös minun mielestäni sitä että asuja siellä viihtyy ja hänen oma persoonansa näkyy sisustuksessa myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos paljon kommentistasi!

   Minulle on käynyt aivan samoin! Ja toisaalta jos jostain sisustusesineestä tai -tekstiilistä todella pitää, niin se millaiset ratkaisut sitä ympäröi tuovat sen esiin erilaisena. Moni asia voi vaikuttaa persoonalliseen kotiin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!