Bloggaaminen ja verotus

18. joulukuuta 2016


Bloggaamiseen liittyvästä verotuksesta on vuosien mittaan kirjoiteltu melko paljon ja avoimesti. Koska aihe oli minustakin kaikessa arkisuudessaan mielenkiintoinen, ajattelin siihen liittyen kuluttaa näppistäni muutaman rivin verran.


"Bloggaaja voi saada palkkatulon lisäksi myös muuta veronalaista ansiotuloa. Bloggaajan veronalaista ansiotuloa ovat siten mm.kirjoittamisen tai tuotteen myynnin perusteella saadut rahakorvaukset, erilaiset tavarat ja etuudet, alennukset, lahjakortit, matkat sekä tapahtumakutsut. Muuna kuin rahana maksetut korvaukset arvostetaan niiden käypään arvoon. " Lähde: Verohallinto 

Käytännössä yllä oleva siis tarkoittaa, että jokaisesta kaupallisesta yhteistyöstä, jossa palkkio maksetaan rahana tai tuotepalkkiona, bloggaaja selvittää niiden arvon verottajalle. Jos siis bloggaaja saa sovitusta postauksesta tai mainostuloista X summan rahaa, lasketaan korvaus tuloksi. Muut tuoteyhteistyönä sovitut postaukset ilmoitetaan niiden käyvän arvon mukaisesti. 

Entä sitten blogitapahtumista saadut goodiebagit, joita yritykset lahjoittavat bloggaajille tai bloggaajille mahdollisesti lähetettävät lahjat, joista ei ole erikseen sovittu yhteistyötä? Tämä herätti alussa kysymyksiä. Aiheeseen perehtynyt ystävällinen verovirkailija kuitenkin ohjeisti, että arvoltaan vähäiset lahjat bloggaaja voi vastaanottaa verovapaana (ellei vähäarvoisista lahjoista nimenomaan sovita blogiyhteistyötä). Vähäisen arvon raja verottajan mukaan on sata euroa, joten lahjan sen ylittäessä lasketaan lahja tuloksi. 

Vielä meitä kiinnostaa kuuluvatko yritysten järjestämät arvonnat bloggajan verotettaviin tuloihin? Eivät. Tällöin veron maksaa arvonnan järjestämä yritys.

Muistisääntö verotettaviin tuloihin on siis simppeli: rahapalkkioiden ja mainostulojen lisäksi kaikki rahaksi muutettavat edut ovat verotettavaa tuloa, oli kyseessä tuoteyhteistyöt, -lahjat, matkat, palvelut tai postausta vastaan saadut tuotealennukset. Ystävällinen verovirkailija antoi vielä vinkiksi kirjoittaa vuoden mittaan kaikki yhteistyöt ylös, jotta kun veroilmoitus on palautettava, sen täyttäminen on helpompaa. Bloggaaja voi myös hakea veronvähennyksiä bloggaamiseen kuluista, kuten nettiliittymästä.

Monille bloggaajille nämä ovatkin varmasti tuttuja ja päivänselviä juttuja. On kuitenkin välillä kiva kirjoittaa näinkin tavanomaisista ja jokapäiväisistä asioista. :)


11 kommenttia:

 1. Hyvä aihe!!

  Mua vielä mietityttää nuo lahjat? Juuri jonkun kanssa juttelin ja olimme molemmat sitä mieltä, että jos joku haluaa antaa sulle lahjan niin eihän siitä pitäisi maksaa veroa? Esim. jos yhteistyökumppani haluaa kiittää sua menneestä vuodesta antamalla lahjan niin siitäkin maksan veroa? Mitä jos työpaikka antaa joululahjan ( sehän on vähän sama asia ) niin pitääkö siitä maksaa?

  Mitä muuten olet laittanut esim. 5 euron huulirasvan käyväksi arvoksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep!
   Itse olen paljon näiden juttujen kanssa tekemisissä ja esim. Goodie bagit ovat selkeästi lahjoja eikä niistä kukaan erityisesti velvoita tekemään mitään sisältöä blogiin/muuhun someen. - joten ei niistä tervitse veroakaan maksaa. Muistaakseni myös postausta varten sovittu yhteistyötuote on verollinen vasta kun samalta yritykseltä saa vuoden aikana huomattavan summan (en muista tarkkaa!) edestä tuotteita. :)

   Poista
  2. S: Tähän tosiaan tuli tarkennus, että vähäarvoiset -eli arvoltaan alle 100 euroa- voi vastaanottaa verovapaana. Se tuntuukin järkevältä. :)

   Anonyymi: Kiitos kommentistasi ja näin se tosiaan verottajan mukaan on, että vähäarvoiset lahjat voi vastaanottaa verovapaana. Tuoteyhteistöissä ei kuitenkaan ole ylärajaa (ehkä joskus on ollut..?)

   Poista
 2. Selvittäessäni asioita sain sen kuvan että vain tuotteista, joilla on jälleenmyynti arvoa pitää maksaa veroa. Eli jos saan suklaalevyn ja kookosöljyä purkin niistä ei tafvitde maksaa, sama kosmetiikan kohdalla. Toki tässäkin määrällä on väliä, koska jos saat 24 suklaapatukkaa tai kuusi viinipulloa niin niistä taas pitäisi, koska ei kyse ole ns. Arvostelukappaleesta. Mitenköhän asia nyt on? Ihan verottajan sivuilta silloin luin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä herätti minussakin kysymyksiä, mutta tosiaan alle 100 euron arvoisen lahjan voi vastaanottaa verovapaana. Tuoteyhteistöissä ei verottajan mukaan ole ylärajaa, ainakin tällaisen ohjeustuksen itse sain. :)

   Poista
 3. Tosi hyvä aihe! Hienoa, että tuot tätä puolta esiin myös ei-bloggaaville, sillä voi helposti näyttää siltä, että bloggaajat saavat kaiken ilmaiseksi. Tuohon S:n kommenttiin, että käsittääkseni lahjan antaja (ainakin työpaikka) maksaa lain määräämät verot lahjoista, joten niistä ei tokikaan lahjan saajan tarvitse enää maksaa veroja. Luulisi saman pätevän bloggaajiin, toki ongelma piilee siinä, jos "kiitoksena" bloggaa aiheesta, niin katsotaanko silloin yhteistyöksi...

  Ihanaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni kivasta kommentistasi! Tosiaan bloggaaja harvoin saa mitään ilmaiseksi. :) Ja onneksi tuo lahja-asiakin lopulta selvisi. :)

   Poista
 4. Moi! Tosi mielenkiintoinen aihe! Tunnen muutaman bloggaajan, jotka eivät ilmoita mitään verottajalle. Tämä teksti valaisi hyvin, kuinka asiat tulisi hoitaa! Ihanaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kuulla, että aihe oli sinustakin mielenkiintoinen. :)

   Minuakin aihe kiinnosti kovasti, koska monen tunnollisen bloggaajan tavoin halusin varmistaa, että hoidan verotuksen niin kuin kuuluukin. Havaitsin, että bloggaajille suunattu verolaki on velä suht uusi ja aika moni on ollut siitä vilpottömän tietämätön - kuten minäkin aiemmin. Onneksi kuitenkin tästäkin aiheesta on kirjoitettu avoimesti niin kuin kuuluukin. :)

   Poista
 5. Tosi hyvä kirjoitus - jälleen kerran!
  Tästä varmasti monelle bloggaajalle hyötyä! Hyvä, että tällainen verotus on olemassa!

  Rentouttavaa joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin verotuksesta täytyy voida puhua avoimesti ja itsekin olen hyötynyt aiheen käsittelystä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!